‘Welja’, zult u zeggen, ‘laten we het daar nog eens over hebben’. ‘Horen we de hele dag al niet genoeg op radio en TV? En worden we niet overstelpt met talkshows op alle zenders en debatten in de Tweede kamer?’ 

Tja, weet u wat het is: u heeft helemaal gelijk. Maar dat geeft dus kennelijk wel aan hoe groot de zorg en onzekerheid is voor de toekomst van gezin, baan en wat de consequenties kunnen zijn voor de financiële situatie. Dit alles los nog van de zorg om onze gezondheid. Een ieder ervaart deze crisis namelijk op een andere wijze. Daarom is het ook zo moeilijk richting te geven aan een oplossing, die geen viroloog of politicus kan baseren op eerdere, vergelijkbare situaties. En toch zul je er maar verantwoordelijk voor zijn; ik geef het je te doen. Da’s niet niks!

En dan ook nog proberen iedereen ‘te vrind’ te houden?

Het gevolg is een steeds meer ‘versnipperd’ pakket maatregelen. En dat is vaak, ook waar, voor verschillende uitleg vatbaar! Maar ondanks dit alles moeten we ons door de misère heen werken. Het is zoals het is en somberen en gemopper, daar word een mens alleen maar chagrijnig van. Helpt niets! Dus… Zullen we naar wegen moeten zoeken om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Alleen is dat ook voor ieder mens een ander en niet altijd duidelijk gemarkeerd pad. Vaak heel anders dan we gewend zijn.

Want de situatie is nu compleet nieuw en die vraagt dus om een andere invulling van tijd, besteding van kennis en talent(en). Plus de nodige durf. 

Een ‘DTD {Durf Te Doen}pilletje’ – haha – is dan nooit weg. Het kan leiden tot iets waarvan je zegt: ‘Hé da’s leuk’ of ‘verhip, ik wist niet dat ik dat ook kon’. En wat dat al niet kan zijn? Daar mag en moet iedereen zelf naar op zoek gaan, dat is juist onderdeel van eigen aanpak en… ontdekking!

CreAktief bezig gaan!

Dat geeft ook een basisgevoel voor optimisme, positivisme en in plaats van een ‘lichtpuntje aan het eind van de tunnel’ misschien wel een ‘verlichtende fakkel in een donkere grot’. Op pad naar ‘de uitgang’, naar het licht van voorjaar en zon! En dan te bedenken dat juist het woord Corona betekent: ‘Lichtkrans om de zon’! Merkwaardig toch?  Toeval?

Alles samengevat en Welbeschouwd:  Zoek altijd maar de ZONZIJDE!

THOM

Geschreven door
Thom Asvaer

Deel dit artikel

Meer lezen?

Zorgeloos leven, kan dat nog?

Bedreigingen, kansen, een uitdaging? Door: Marika Smits I Okee, natuurlijk was het te heet voor mij. Anderen vonden het vooral een heel mooie zomer. Maar het waterpeil zakte, en dat was en is...

Lees meer

Niet alleen bosbrand… 

vormt een bedreiging. Maar machteloosheid is een slechte raadgever. Door: Marika Smits (73) I Geen spatje wind, geen drupje regen, en ik waan me in een mediterrane omgeving. En ik ben blij dat ik...

Lees meer