Gouderdom
wateenjaar gouderdom

2 0 2 1

“Het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen”

De grote hit van Saskia & Serge. Weet u het nog? 1972. Het was niet alleen de heldere sopraanstem van Saskia, ook de mooie woorden van Hans Peters jr. die het nog steeds doen.

2021, het jaar sluiten we bijna af. De jaaroverzichten, met veelal ernstige berichten, komen onze huiskamers weer binnen.
De bestorming van het Capitool in Washington, de overstromingen in Limburg, de alsmaar oplopende coronacijfers, de weinig succesvolle klimaattop in Glasgow, de stijgende inflatie en dalende koopkracht, de brute moord op Peter R. de Vries, de anticorona beleid rellen in de binnensteden, stijgende energieprijzen en ouderen in kou en eenzaamheid. Ik zie nu al op tegen de berichtgeving. Om vrolijk en energiek te blijven stel ik mezelf regelmatig de vraag: Wat toverde een glimlach op mijn gezicht? Welke mooie verhalen heb ik gehoord? Wat ging er goed?

Vaak zijn het de kleine dingen, een terloopse ontmoeting, een lach en een gesprek, een deur die open wordt gehouden, de uitgestrekte hand die ik niet had verwacht, het lekkere maaltje, die het voor mij doen.

Vroege lente. Ik heb bijvoorbeeld hartelijk gelachen om de babyboom bij schaapskudde Balloo in Drenthe. De herder liet een jong rammetje net iets te lang bij zijn moeder, de melk gaf hem super kracht. Er werden wel 20 zwarte lammetjes geboren.

Sporten. Bewegen, de ene dag een vloek, de andere een zegen. Ook tijdens de wintermaanden bleef het buitenbad geopend. Nog half aan het dommelen dook ik het water in. Een dik halfuur, in de “oudjes” baan en dan snel, snel, aankleden en naar huis. Een warme douche, een kop thee en energiek de dag te beginnen. Bewegen kost energie en je krijgt er ook energie van.

Schrijven. Een insteek van een artikel bedenken, onderzoek doen, mensen interviewen en net zo lang met de woorden spelen totdat ik een vloeiend verhaal te pakken heb. Steeds meer mensen schrijven. Kort of lang alles is goed. Mooie anekdotes om na te laten, of schrijven om te helen, het is heerlijk.

Wandelen. Ons jaar begon op een vrijdag, ironisch omdat velen onder ons zich niet echt vrij hebben gevoeld. We ondernamen van alles om vrijheid te ervaren. Heel veel mensen zijn gaan wandelen; wist u dat wij samen zo’n 1.8 miljard ommetjes hebben gelopen? Ongeveer twee derde van alle Nederlanders maakten afgelopen jaar een wandeling tussen de 5 en de 10 kilometer, gemiddeld 57 keer per jaar. (Bron wandelnet.nl)

Internet. Sociale media bleek onze redding. Verjaardagen, huwelijken en ook uitvaarten konden we toch bijwonen met behulp van een computer. Inspiratie, informatie en humor zijn ongelimiteerd voorradig op YouTube en Pinterest bijvoorbeeld en aandacht en een gesprekje op Facebook. De Facebookgroep van Gouderdom bleek een gouden greep voor een fijne opsteker. In de groep worden nieuwe contacten gemaakt en bestaande onderhouden. Het is zeker niet hetzelfde als “life” maar even gaan zitten met een lekker kopje koffie of thee en door de mooie, ontroerende lieve berichtjes koekeloeren of er zelf eentje plaatsen geeft toch een beetje gezelligheid.

Lezen. Om een beetje tegenwicht te bieden aan het vierkante scherm zijn we massaal gaan lezen. Je terugtrekken in een andere wereld, meegenomen worden op een mentale reis, hoe fijn is dat. De bibliotheek is sterk gestegen in populariteit. Wist u dat u geen corona toegangsbewijs nodig heeft voor deze plek?

Zorg. Wij lieten onze stem en waardering horen voor alle lieve zorgmedewerkers. Gepensioneerden gingen, tijdelijk, weer aan de slag om te helpen en vonden zo een mooie bezigheid. Het wordt nu wat minder de waardering en de zorg laat terecht van zich horen, op een positieve manier.

Natuur. In Februari werden we getrakteerd op Anton Pieck achtige wintertaferelen, ons landje was gehuld in een witte deken. Dik aankleden en naar buiten om te genieten van de spelende kinderen, sneeuwpoppen en schaatsplezier.

Huisdieren. Gelukkig blijft de dierendump uit. De opvangorganisaties vreesden voor een massale terugbreng actie van coronahuisdieren, gelukkig bleef die uit. Vele huishoudens kregen tijdens de pandemie gezinsuitbreiding van een kat of hond, en dat is maar wat gezellig, dat houden we kennelijk zo.
Iedereen doet wat hij kan, velen kijken net een beetje extra uit naar de medemens, dat is prachtig. Het blijven pittige tijden. Het is zeker niet voor iedereen een makkelijk jaar geweest, maar ik blijf erbij:

“Het zijn de kleine dingen die het doen” vindt u ook niet?

 

 

Veel liefs, een goede gezondheid in 2022

 

Kate Maat

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Stuur dan een email naar babette@gouderdom.nl en we helpen u daar graag mee.

gouderdom logo 1