Door: Babette (40) I Toen onze dochter Ykfe in 2011 werd geboren, stond ons leven van de een op de andere dag in het teken van ‘zorgen’. Opeens was daar een immens groot gevoel van verantwoordelijk. Eerst was je nog met z’n tweeën en nu was daar plotseling een hoopje mens dat volledig afhankelijk is van jou.
De geboorte van twee ouders
Ligt mijn kindje veilig? Eet ze genoeg? Krijgt ze voldoende slaap? Dat zijn dingen waar elke kersverse ouder mee bezig is. En naast alle zorgen die je je ‘maakt’, is ‘zorgen voor’ zo’n kleintje wat je 24/7 doet. Eten geven, in bad doen, in bed leggen, uit bed halen, troosten, knuffelen, luiers verschonen en eigenlijk dat hele riedeltje op repeat.
Vanaf de geboorte van je kinderen wil je ze behoeden voor alles wat fout kan gaan. Want er wordt niet alleen een kindje geboren, maar ook een vader en een moeder. En ja, die maken zich zorgen. Volgens mij blijft dat altijd wel een beetje bestaan. Zelfs als de kinderen volwassen zijn.
Zorgen voor versus zorgen maken over
Vandaag de dag is Yfke 10 jaar oud en heeft ze een broertje Dax, van 5. En het grappige is, met de geboorte van Dax werd er ook een grote zus geboren. Een die opkomt voor haar kleine broertje als het nodig is. En Dax is maar al te trots op zijn grote zus die al in groep 7 zit. En dat ik vind ik zo mooi. Het verschil zit hem volgens mij dan ook in ‘zorgen voor’ en ‘zorgen maken over’. Yfke maakt zich geen zorgen over Dax maar komt wel voor hem op als ze merkt dat dat nodig is. En daar kunnen we wat van leren.
Want aan ‘zorgen maken’ hebben jij en de ander niet zoveel. Aan ‘zorgen voor’ wel. Loslaten en er zijn voor degene die je liefhebt, vooral als diegene dat nodig heeft. Zorgen voor je kinderen, je ouders, je familie maar misschien ook wel voor je vrienden, je buren die door ziekte een week aan huis gekluisterd zijn of voor een onbekende die op straat zijn boodschappentas laat vallen.
Voor elkaar zorgen
En daarnaast is het ook fijn als er iemand is die voor ons zorgt. Die ons helpt als het nodig is, die naar ons omkijkt en die even incheckt en lief voor ons is. Er zit een wederkerigheid is ‘zorgen voor’. Zoals wij voor een ander kunnen zorgen, kunnen we niet altijd voor onszelf zorgen en dat is juist ook het mooie. Want als we allemaal een beetje voor elkaar zorgen, staan we er nooit alleen voor.
Zoals Ronald Reagan zei:
“We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen”.
Liefs, Babette