Om te beginnen wens ik alle lezers en Gouderdom-leden graag een gelukkig en gezond 2022. 

Het is jullie wellicht (niet) opgevallen, maar jullie hebben inmiddels al drie maanden niets van mij gehoord. Ik ga in deze column proberen toe te lichten wat daar de reden voor is. En dat wordt nog een uitdaging, want er is veel gebeurd! 

Meer balans en geluk voor ons gezin

De afgelopen jaren runnen mijn vrouw Sarah en ik, zoals u misschien weet uit een eerdere column, een huisartspraktijk in Amstelveen. De laatste maanden zijn wij echter druk bezig geweest met afscheid nemen van deze praktijk. Zoals met de meeste grote wisselingen van koers in het leven is dit een resultaat van heel veel praten, nadenken en wakker liggen. 

De reden? Dat is te lang en gecompliceerd voor nu om uit te leggen maar kort samengevat waren we op zoek naar meer balans en geluk voor ons gezin. En daarvoor moesten we het een en ander op werkgebied voor veranderen.

Het is heel bijzonder en ook bijzonder leuk geweest om dit avontuur met elkaar aan te gaan. We hebben ontzettend veel geleerd en meegemaakt als solopraktijk in deze moderne tijd. Met ons kleine (hoewel toch 9 koppige) team, hebben wij zorg kunnen verlenen vanuit ons hart op een manier die wij goed vonden. Ik heb voor het eerst in mijn leven echt huisarts kunnen zijn omdat ik een jarenlange vertrouwensband met mijn patiënten had opgebouwd. En dat is heel waardevol geweest.

Nieuwe kansen voor Sarah en voor mij

Sarah heeft het al die jaren mogelijk gemaakt dat ik mijn vak kon uitoefenen. (Het blijft bizar om te zien hoeveel uren werk mensen moeten verzetten om mij achter een bureau te zetten om een gesprek met een patiënt te kunnen hebben.) 

Zij heeft dit werk met 100% inzet gedaan, op een voortreffelijke manier, maar als jurist is het niet waar haar hart ligt of waar zij voor geleerd heeft. Zij heeft er nu voor gekozen een eigen makelaardij te starten waardoor ik goed heb nagedacht over de mogelijkheden mijn vak uit te blijven oefenen. 

Van huisarts in Amstelveen naar huisarts in Uithoorn

Mijn conclusie was dat ik onze huidige praktijk niet zonder haar zou kunnen voortzetten. In mijn perceptie is zij onvervangbaar. Ik ben daarom om mij heen gaan kijken en neem vanaf 2022 een huisartspraktijk over in Uithoorn. Het grote verschil met onze huidige praktijk is dat er in Uithoorn veel meer wordt samengewerkt tussen de praktijken waar ik deel van uit ga maken. Door de switch naar deze samenwerkingsvorm kan ik mijn eigen boontjes doppen en is Sarah vrijgespeeld om haar hart te volgen. 

Niet zonder slag of stoot

Dit is allemaal een stuk makkelijker gezegd dan gedaan want het hele proces ging niet bepaald zonder slag of stoot. Het vinden van een geschikte opvolger, in wiens handen wij onze patiënten en ons fantastische team willen achterlaten, is in deze tijd erg lastig. Een verhuurder die, na het vinden van een geweldige opvolger, ons huurcontract, volledig onterecht, niet wilde laten overgaan heeft dit avontuur voor ons niet makkelijker gemaakt. In tegendeel… we hebben ons nog nooit zo in het nauw gedreven gevoeld als door deze situatie. Nee, ik zou mezelf niet aanraden dit  soort dingen te vaak in een leven te ondernemen.

Al schrijvende ben ik continu aan het schrappen in deze tekst en het blijft vreemd om een jaar peinzen nu afgekort te zien tot een alinea, maar ik geloof toch dat dit wel de kern is van het verhaal. En, hoewel het ons wat slapeloze nachten heeft opgeleverd, ben ik blij dat ik kan schrijven dat het uiteindelijk toch allemaal op z’n pootjes terecht gekomen.

Mijn eerste dagen in de nieuwe praktijk

Mijn eerste twee dagen in Uithoorn zijn gelukkig goed bevallen. Mijn collega’s zijn hele prettige en goede professionals. Daarnaast is het bijzonder om te zien hoe verschillend een groep mensen in een wijk kan zijn, terwijl er nog geen vier kilometer tussen zit. Ik ga de komende jaren dus weer veel nieuwe mensen leren kennen waardoor ik ook weer veel over mezelf zal gaan leren. Spannend! Net als de ontmoeting met mijn eerste bijzondere patiënt in de nieuwe praktijk, daarover vertel ik graag volgende keer.

Hartelijke groeten,

Bert Nap

Huisarts te Amstelveen  Uithoorn 

Geschreven door
Dokter Bert Nap

Deel dit artikel

Meer lezen?

Over ziek zijn en loslaten

Eindelijk een lente- en paasgevoel? Marika Smits Daar had ik dit afgelopen weekend over willen schrijven. Maar veel inspiratie daarvoor heb ik niet echt, terwijl ik bijkom na 5 dagen “een...

Lees meer