De gelukkigste landen ter wereld

feb 2021 | Op het leven!, Alle

In dit soort tijden van crisis, lijkt het misschien vreemd om een heel verhaal over ‘gelukkige landen’ te gaan schrijven. Maar eigenlijk is het tegendeel waar. Het schijnt namelijk zo te zijn (zie The World Happiness Report), dat mensen zich soms zelfs ‘gelukkiger’ kunnen voelen dan voor een crisis. Dat is onderzocht na bijvoorbeeld rampen als aardbevingen, overstromingen en economische crises. 

Voor elkaar zorgen

De reden hiervoor is dat er dan meer gemeenschapszin is. Mensen worden creatief, zijn minder op zichzelf gericht en vinden nieuwe manieren om samen te werken. En het belangrijkste: er wordt meer voor elkaar gezorgd. De bereidheid om elkaar te helpen is dus groot. 

En dit zie ik zelf ook om mee heen. Mensen doen boodschappen voor elkaar, bellen elkaar om te vragen hoe het gaat en vangen elkaars kinderen op als dat nodig is. En daar worden we dus gelukkig van! Ik wel in ieder geval. En daarom vind ik het belangrijk om – ondanks alle stress en eenzaamheid die het coronavirus ons brengt – ook  deze kant te belichten.

Geluk in verschillende landen

Het geluksrapport doet elk jaar onderzoek naar de ‘geluksbeleving’ in verschillende landen. Ze kijken naar verschillende  factoren waaronder, de levensverwachting (aha!), vrijgevigheid, sociale voorzieningen en vrijheid.. 

Gelet op deze gelukscriteria, is het overzicht dat er uit komt rollen niet heel verrassend. Zowel qua ‘gelukkigste’ als ‘ongelukkigste’ landen. Op de plaatsen waar de geluksbeleving het hoogst is, is het over het algemeen veilig en economisch en politiek stabiel. De plaatsen waar dit juist het minst is, zijn landen waar bijvoorbeeld oorlog is (geweest), waar het politiek instabiel is, of waar mensen weinig vrijheid ervaren. Hieronder zie je de uitslag van de top 10 van zowel de gelukkigste als minst gelukkige landen. Grappig is om te zien dat Nederland een mooie zesde plaats inneemt. Ik ben benieuwd of we deze plek in 2021 zullen behouden.

De 10 gelukkigste landen 2020

 1. Finland
 2. Denemarken
 3. Zwitserland
 4. IJsland
 5. Noorwegen
 6. Nederland
 7. Zweden
 8. Nieuw-Zeeland
 9. Oostenrijk
 10. Luxemburg

De 10 ongelukkigste landen 2020

 1. Afghanistan
 2. Zuid-Sudan
 3. Zimbabwe
 4. Rwanda
 5. Central African Republic
 6. Tanzania
 7. Botswana
 8. Yemen
 9. Malawi
 10. India

Blijven omkijken naar elkaar

We zijn bevoorrecht om in Nederland te wonen en om onze kinderen hier te laten opgroeien. Hoewel ‘geluk’ een persoonlijke ervaring is, maken de kansen die je krijgt en de omstandigheden waarin je leeft een groot deel uit van je geluk. 

Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat iedereen met elkaar contact blijft maken, zodat we allemaal betrokken blijven bij alles wat het leven (in Nederland) de moeite waard maakt. Laten we daarom vooral regelmatig bij elkaar checken hoe het gaat. Jong en oud. Dus bel de buurvrouw die je al een tijdje niet buiten hebt gezien, vraag je kleinkinderen hoe het écht met ze gaat en lach vriendelijk naar de postbezorger. Kleine moeite toch?

Is geluk een garantie voor een hoge levensverwachting?

Hoewel we nu in een situatie zitten die nog niemand eerder heeft meegemaakt, hebben we het dus best goed voor elkaar, hier in Nederland. Onze levensverwachting is -en dit zal geen verrassing zijn- in vergelijking met de rest van de wereld, vrij hoog. Maar worden mensen eigenlijk het ‘oudst’ omdat ze gelukkig zijn?  

Leuk om te onderzoeken in welk land mensen het oudst & gelukkig zijn.Ik kan je alvast verklappen dat dit niet in Nederland is. Het is een eiland dat überhaupt niet in de top 10 staat. Gek eigenlijk he? Ik vertel je er graag volgende maand meer over! 

Liefs, Babette

Geschreven door
Babette

Deel dit artikel

Meer lezen?

Over ziek zijn en loslaten

Eindelijk een lente- en paasgevoel? Marika Smits Daar had ik dit afgelopen weekend over willen schrijven. Maar veel inspiratie daarvoor heb ik niet echt, terwijl ik bijkom na 5 dagen “een...

Lees meer