Als huisarts heb ik de afgelopen maanden gezien wat voor veel ‘ouderen’ de gevolgen zijn van de coronamaatregelen Hoewel ik soms weleens snak naar een dag zonder duplo en bananen, stemt de eenzaamheid, de angst en de onzekerheid die ik heb gezien bij veel ouderen mij vaak zo verdrietig. En dan besef ik mij altijd weer extra hoe gelukkig ik ben met zo’n rijk gevuld leven door de aanwezigheid van mijn vrienden, familie en kinderen. 

Een geruststellende positieve naam

Omdat u in deze tijd waarschijnlijk net als ik niet zit te wachten op nog een triest verhaal, laat ik u graag even kennis maken met mijn meest optimistische oudste patiënt waar u van mij wellicht vaker wat over zult horen. Het is eigenlijk jammer dat ik zijn naam niet kan noemen want het is een geruststellende, positieve naam. Ik word er in ieder geval altijd gemoedelijk van als ik zijn naam op het spreekuur zie staan. Niet omdat hij komt uiteraard, dat is altijd een beetje dubbel als huisarts, maar vanwege zijn aanstekelijke optimisme.  Ik denk dat we hem anders maar ‘Meneer Weltevreden’ moeten noemen. 

93 jaar maar jong van geest

Meneer Weltevreden is 93 jaar oud maar bijzonder jong van geest. Hij vertelde mij onlangs dat hij graag met wat meer gelijkgestemden in contact zou komen. Hij is op zoek naar gesprekken over leuke dingen in plaats van gesprekken over ziekte en zeer. Om aan zijn trekken te komen, heeft hij een smartphone en een laptop gekocht waar hij zeer bedreven mee is en die hem in staat stellen om met anderen in contact te komen. In deze afstandelijke tijd is hij op deze manier juist veel dichterbij andere mensen gekomen.  

In verbinding blijven met anderen

Hoe zorg ik dat ik er over 50 jaar nog net zo bij zit als meneer Weltevreden? Een van de sleutels lijkt zijn honger naar ‘in verbinding blijven met anderen’ te zijn. Hij zoekt en ziet nieuwe uitdagingen waar hij van kan leren en plezier aan kan beleven. Ik hoop tijdens de gesprekken die ik met hem heb, veel van hem te mogen leren. Uiteraard zal ik de gevonden parels via Gouderdom met u delen.

Geschreven door
Dokter Bert Nap

Deel dit artikel

Meer lezen?

Over ziek zijn en loslaten

Eindelijk een lente- en paasgevoel? Marika Smits Daar had ik dit afgelopen weekend over willen schrijven. Maar veel inspiratie daarvoor heb ik niet echt, terwijl ik bijkom na 5 dagen “een...

Lees meer