De reis van het oud(er) worden

jan 2021 | Op het leven!, Alle

‘Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn’,.  Vreemde uitdrukking eigenlijk. Want wanneer ‘ben’ je oud? Wordt dat bepaald door je daadwerkelijke leeftijd? Door in hoeverre je nog bij de tijd bent? Door hoe fit je nog bent? Als je er zo over nadenkt, is het eigenlijk maar een vaag begrip. 

Als je het mij vraagt is ‘oud zijn’ geen status quo. Als het meezit, is het meer een reis die we mogen doorlopen. En ik  geloof dat dat we tijdens die reis zoveel mogelijk moeten genieten. Het is vaak al moeilijk genoeg. Laten we tijdens de reis, daar waar mogelijk, onszelf blijven prikkelen, verrassen, uitdagen, maar vooral  liefhebben. We hebben maar 1 reis en ik hoop dat we daar, ondanks alle uitdagingen, een onvergetelijke van maken! 

Zo wil ik oud worden

Als ik denk aan hoe ik zelf oud hoop te worden, dan komt er best een lange lijst. Als het zo mag zijn, zou ik allereerst graag ‘gezond’ oud worden. Pijn, ziekte en aftakeling lijken me heel moeilijk en ook zwaar om positief onder te blijven. Maar er zijn gelukkig genoeg andere punten die je zeker zelf kan beïnvloeden. Zo wil ik avontuurlijk, actief en ondeugend blijven, wil ik altijd vol humor in het leven staan en hoop ik liefdevolle banden te kunnen onderhouden. En dat gaat niet automatisch, het is een voornemen, een mindset. Iets waar ik mezelf aan moet en wil blijven herinneren en waar ik later actief stappen in zal moeten nemen. 

Mijn moeder is veel te vroeg overleden. Ze was 62 en ze was de leukste, liefste, stoerste en wijste moeder die ik me ooit had kunnen wensen. Ze is nog altijd heel dicht bij me gelukkig. 

Ik vind het alleen wel heel jammer dat ik haar niet oud heb zien worden. Dat had ik graag anders gezien. Ik weet niet hoe mijn moeder nu ‘oud’ zou zijn. Ik verwacht dat ze best veel van mijn lijstje zou kunnen afvinken en dat vind ik een mooi voorbeeld, ook al is het niet tastbaar.

Kortom, als het me gegeven is, hoop ik zeker oud te worden. Op een positieve manier, met een beetje humor en omringd door veel lieve mensen. En ik weet zeker dat ik niet de enig ben die het zo ziet. Mijn voorstel: zullen we elkaar daar een beetje bij helpen?

Liefs, Babette

Geschreven door
Babette

Deel dit artikel

Meer lezen?

Over ziek zijn en loslaten

Eindelijk een lente- en paasgevoel? Marika Smits Daar had ik dit afgelopen weekend over willen schrijven. Maar veel inspiratie daarvoor heb ik niet echt, terwijl ik bijkom na 5 dagen “een...

Lees meer