Het vakantiegevoel in Nederland: mijn favoriete uitjes

mei 2021 | Op het leven!, Alle

Door: Babette van der Veen I Omdat het buitenland er nu even niet in zit, gaan mijn gezin en ik lekker op vakantie in Nederland. We gaan er regelmatig tussenuit en ook in de weekenden ontdekken we vaak nieuwe plekken. En wat is dat leuk! 

Wat ik fantastisch vind, is de natuurmonumenten app. Hier staan prachtige lange en korte  wandelingen op, dus ze zijn geschikt voor bijna iedereen. Rugzakje op, flesje wijn en chipjes erin, en dan onderweg picknicken! De wandelingen kun je in heel Nederland doen, en Nederland heeft -naast het wandelen-  enorm veel plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Toch zijn er een paar specifieke plekken die mijn hart hebben gestolen. 

Bergen 

Mijn schoonfamilie komt uit Bergen en ik kom er maar al te graag. Het is een klein, karakteristiek dorp waar genoeg te doen is. Omdat het een kunstenaarsdorp is, zijn er kunstwerken en sculpturen in de openbare ruimte. Het is een aanrader om er eens een wandeling langs te maken. Ook zijn er veel leuke winkeltjes en terrassen, koffietenten en restaurants. En vergeet niet dat je op een steenworp afstand zit van het strand, Egmond aan zee en Bergen aan Zee, waar je ook prachtige wandelingen kunt maken door de duinen. Een altijd een leuk idee: met een handdoek en schep op het strand zitten en zandkastelen maken. Plezier gegarandeerd!

Abcoude

Zelf woon ik in Abcoude dus die kan ook niet ontbreken op deze lijst. Abcoude noemt zichzelf ‘het mooiste dorp van Utrecht’ en dat is niet voor niets! Het is ook schilderachtig. Wat je er allemaal kunt doen? Je kunt er een fiets huren en de omgeving ontdekken of een tocht maken langs de forten. Twee heerlijke adressen waar ik graag op het terras zit zijn De Witte Dame en de Eendracht. Het is daar altijd gezellig! Wat ik zelf ook altijd heerlijk vind is met een boot via Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam varen en dan een tocht maken over de grachten. Op die manier zie je het mooie Amsterdam weer eens van een hele andere kant. Op een zonnige dag is dat echt een feest! 

Scheveningen/Den Haag

Ook Scheveningen mag niet ontbreken. Ok, eerlijk is eerlijk, het is misschien niet per se heel mooi, maar er is van alles te beleven. Ik ben wel bevooroordeeld, wat ik heb mijn opleiding (HHS) in Den Haag gedaan en dat was fantastisch! Want wat is er leuker dan studeren aan het strand? Zoveel leuke horeca en een heerlijk strand om uit te waaien of lekker op het terras te zitten. Met vrienden, maar ook met (klein)kinderen geweldig! 

Heb je wat langer de tijd? Ga dan ook naar Den Haag.  Je komt er gemakkelijk met de tram binnen 15 minuten. Den Haag is een prachtige stad om te bezoeken. Helaas kun je wegens corona op op dit moment geen musea in, toch is het wel de moeite waard om de statische straten en indrukwekkende gebouwen te bekijken zoals het Mauritshuis, de grote kerk en paleis Noordeinde.  

Vlieland

Sommige mensen noemen het ‘Vliebiza’ en ik snap dat wel. Ik ben hier met familie een paar keer geweest en het voelt echt als een stiekem plekje. Het avontuur begint al op de boot. Vlieland is zo mooi! Er is misschien niet zo veel te beleven maar dat is juist het fijne. De rust, de schitterende witte stranden en het knusse dorp, Vlieland heeft iets waardoor ik er maar blijf terugkomen. Het heeft uitzichtpunten, je kunt er wandelen door paarse velden vol lamsoor en prachtige vogels spotten. Er zijn zelfs speciale vogelroutes uitgezet. 

Nu al mijn vakanties en weekendjes weg plaatsvinden in eigen land, leren ik en mijn gezin Nederland steeds beter kennen. En ik realiseer me des te meer dat we bevoorrecht zijn om in zo’n mooi en veelzijdig land te wonen. Geluk kan zo simpel zijn en gewoon om de hoek. Prachtige steden en dorpjes, natuurgebieden, duinen, zee en strand, Nederland heeft het allemaal. En de zon, die moet je er soms even bijdenken. Al helpt een bril met zonnig gekleurde glazen alvast een heel eind. 

Liefs, Babette

Geschreven door
Babette

Deel dit artikel

Meer lezen?

Over ziek zijn en loslaten

Eindelijk een lente- en paasgevoel? Marika Smits Daar had ik dit afgelopen weekend over willen schrijven. Maar veel inspiratie daarvoor heb ik niet echt, terwijl ik bijkom na 5 dagen “een...

Lees meer