Lekker naar buiten in de herfst 2021: 3 leuke tips

nov 2021 | Op het leven!, Alle

De herfst is weer aangebroken en dat betekent dat het kouder en regenachtiger is. Natuurlijk is het dan fijn om lekker knus thuis te zitten met een kop warme chocomel en de kaarsjes aan. Toch is de herfst, als je het mij vraagt, echt het seizoen om naar buiten te gaan en in beweging te blijven. De aanblik van rode, gele en groene herfstkleuren maakt mij elk jaar opnieuw zo blij! Volgens mij went zoiets nooit. En ook mijn kinderen zijn fan van het najaar: voor hen is er niks leuker dan rondspringen in regenplassen of kastanjes verzamelen. Eropuit dus! Met vrienden, familie, (klein)kinderen of juist lekker alleen. Vandaag zal ik drie uiteenlopende tips delen voor zowel de natuur- als cultuurliefhebber om lekker naar buiten te gaan in de herfst van 2021. Dus zet je wandelschoenen maar klaar!

Tip 1: Kunstroute Delft

Delftenaar Geert de Vries (geboren en getogen op de Beestenmarkt) heeft een fantastische wandeling samengesteld langs allerlei kunstschatten. En dan heb ik het niet over kunst in musea of grachtenpanden, maar over kunstwerken op straat. Hij maakte een route door de historische binnenstad langs zijn favoriete plekken. 

Het resultaat is een kunstwandeling van ongeveer 6 kilometer die begint op station Delft. Op deze website vind je een plattegrond. Bovenaan de plattegrond staat een QR-code die je kunt scannen met je telefoon. Op die manier kun je tijdens de wandeling achtergrondinformatie lezen over elk object waar je langsloopt. Volgens Geert is de wandeling geschikt voor iedereen en is het een ‘route die de openbare kunst voor iedereen ontsluit; Delvenaren en bezoekers, jong en oud’. Ben je dus meer een cultuurliefhebber dan natuurliefhebber maar wil je toch een lekkere wandeling maken? Dan is deze kunstroute een geweldige optie. 

Tip 2: Paddenstoelenroutes 

Als je aan de herfst denkt, denk je aan paddenstoelen in alle soorten of maten, kleuren en vormen. Natuurmonumenten stippelde 10 prachtige paddenstoelenroutes uit in heel Nederland. Een van onze favorieten is de route in Nationaal Park de Utrechtse heuvelrug. Dit is een route van ongeveer 5 kilometer over lanen en bospaadjes. Je komt er van alles tegen zoals bomen, planten, vogels en andere dieren maar ook mysterieuze objecten zoals de stenen tafel en Doornse kei. Wat mij betreft echt een aanrader voor jong en oud. Je kunt het boekje met alle routes online downloaden. Hier staan niet alleen de routes in, maar ook handige extra informatie zoals een routebeschrijving, info over parkeerplekken, horeca en achtergrondinfo over alle bezienswaardigheden die je tegenkomt.

Tip 3: De mooiste fietsroutes in de herfst

Als je liever wat meer kilometers aflegt en wat meer wilt zien, is op stap gaan met de fiets of e-bike ook een hele goede optie. De ANWB heeft de ‘7 mooiste fietsroutes in de herfst 2021’ uitgezocht om mensen te laten genieten van alles wat de herfst te bieden heeft. Bijvoorbeeld deze prachtige route van 30 kilometer door het Gooi. Dit rondje gaat langs de Gooise Heide, waar helaas vandaag een stuk minder van over is dan vroeger. De laatste restjes worden gekoesterd en er wordt van alles aan gedaan om weer meer diversiteit aan te brengen in het landschap. Zo is er een ecoduct gebouwd en grazen er schapen en Schotse Hooglanders. Tijdens deze mooie fietsroute kom je er allemaal langs. 

Extra tip met de (klein)kinderen: kabouterpad

Dit is echt een van mijn persoonlijke favorieten en eigenlijk vooral leuk met kinderen, dus ik neem hem als extraatje op in de lijst: het kabouterpad. Deze route in het Baarnse Bos is een kabouterspeurtocht voor kinderen. Bij het startpunt ligt een knapzak met lekkers klaar en vervolgens lopen ze met een puntmuts en diezelfde knapzak een route van 500 tot 1500 meter waarin ze op zoek gaan naar kaboutersporen. Onderweg luisteren ze naar een verhaal uit een kabouterboek en doen ze opdrachten. En aan het eind van de route krijgen ze een kabouterdiploma. Feest gegarandeerd!  

Ik hoop dat ik je met mijn 3 herfsttips heb geïnspireerd om lekker naar buiten te gaan, in beweging te blijven en te genieten van Nederland in de herfst. Dus jas aan, sjaal om, paraplu mee en lekker op pad!

Liefs,

Babette

Geschreven door
Babette

Deel dit artikel

Meer lezen?

Over ziek zijn en loslaten

Eindelijk een lente- en paasgevoel? Marika Smits Daar had ik dit afgelopen weekend over willen schrijven. Maar veel inspiratie daarvoor heb ik niet echt, terwijl ik bijkom na 5 dagen “een...

Lees meer