Door: Babette (40) I Als ik aan de Hollandse keuken denk, dan denk ik: stamppot! Vooral in deze wintermaanden. En ik denk dan niet alleen aan stamppot, maar ook aan dat heerlijke en gezellige gevoel van samenzijn aan tafel. Bij veel Nederlanders is stamppot eten dan ook traditie geworden en ik snap wel waarom. Voor elk seizoen kun je de meest lekkere stamppotten bereiden en tegenwoordig heb je genoeg keuze, zodat iedereen blij aan tafel zit.
We kennen allemaal wel de traditionele stamppotten zoals boerenkool en zuurkool, maar je hebt ook ontzettend veel keuze uit stamppotten die net een beetje anders zijn. Ik noem ze stamppotten met een twist. In Nederland zijn we namelijk lang niet allemaal zo traditioneel meer en we proberen graag een andere keuken uit. En hoe leuk is het om de buitenlandse keuken te combineren met de Hollandse stamppot? Daarnaast is het vrij eenvoudig om stamppot te bereiden en hoef je er geen keukenprins(es) voor te zijn. Wat mij betreft genoeg reden om eens een paar heerlijke stamppotten met een twist onder de loep te nemen. Ik laat je drie van mijn favoriete traditionele stamppotten zien, maar dan net een beetje anders.
1. Boerenkoolstamppot met zoete aardappel, gerookte amandelen en spekjes
We kennen allemaal wel de traditionele boerenkoolstamppot met spekjes en worst, één van Nederlands favorieten. Boerenkool is een typische Nederlandse wintergroente die al jaren wordt gegeten. We kunnen het bijna wel een stukje Nederlands erfgoed noemen. Maar ook Nederlanders gaan met de tijd mee en durven tegenwoordig ook wel wat ‘anders’ te eten. En zo wordt zelfs traditionele boerenkool in een ander jasje gestopt. Want waarom zouden we stamppot altijd met de ‘gewone’ aardappel eten? Je kunt boerenkoolstamppot namelijk ook heel goed met zoete aardappel bereiden. De laatste jaren is de zoete aardappel hot in Nederland en vervangt hij steeds vaker de normale aardappel. En de naam zegt het al, maar de zoete aardappel is wat zoeter. Dus als je daarvan houdt, is het een absolute aanrader. Zoete aardappel is heel smeuïg, waardoor je een lekkere zachte stamppot krijgt. Zo maak je heel eenvoudig boerenkool met een twist en het blijft net zo smaakvol. Voeg aan deze stamppot gerookte amandelen en spekjes toe en je beleeft als het ware een echte smaakexplosie. Dit gerecht kost maar 30 minuutjes van je tijd en je hebt een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel. Een echte aanrader!
Benodigdheden voor twee personen: 0,5 kilo (oranje) zoete aardappels, 50 g gerookte spekreepjes, 0,5 kleine ui, 250 g gesneden boerenkool, 0,5 tl witte-wijnazijn, 1 el olijfolie, 35 g gerookte amandelen en Dijonmosterd.
Bekijk hier hoe je deze heerlijke stamppot bereidt.
2. Indische andijviestamppot met gehaktballetjes
Ik ben vast niet de enige die gek is op de indische keuken. Heerlijk al die geuren en smaken van specerijen, ik ben er dol op! Als ik Indisch eet voelt het vaak even alsof ik in het buitenland ben. Bij Indisch eten denk je misschien al snel aan rijsttafels, heerlijk gemarineerd vlees en die lekkere sajoer boontjes. Maar wist je dat de Indische keuken ook heel goed samengaat met de Nederlandse keuken? Zeker ook met de Hollandse stamppot. Bij de Indische andijviestamppot heb je iets meer ingrediënten nodig dan de traditionele andijviestamppot, maar geloof mij: dit is het dubbel en dwars waard. Wat dit recept anders maakt zijn de overheerlijke Indische gehaktballetjes met een sausje. Net even wat anders dan de gebruikelijke Hollandse spek en worst.
Benodigdheden voor twee personen: 600 g aardappels, 150 g andijvie, melk, 3 el gebakken uitjes, 200 g (magere) rundergehakt, 1 ei, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl sambal oelek, paneermeel, ½ rode ui, 1 teen knoflook, 50 ml ketjap manis, 2 el water, 2 el chilisaus, peper en zout.
Bekijk hier hoe je deze heerlijke stamppot bereidt.
3. Zuurkoolstamppot met pastinaak, appel en pecannoten
En de laatste stamppot met een twist: zuurkoolstamppot met pastinaak, appel en pecannoten. Ja, met pastinaak! Deze vergeten groente kom je wat minder vaak tegen in de Nederlandse keuken. Maar wist je dat pastinaak in Nederland veel gebruikt werd voordat we hier aardappels hadden? Oorspronkelijk werd de traditionele hutspot bijvoorbeeld met pastinaak gemaakt. Net als de zoete aardappel is pastinaak wat zoeter. Het is een witte wortel en smaakt ook een beetje naar wortel, knolselderij en anijs. De combinatie van de zure zuurkool, zoete pastinaak en de frisse appel werkt goed. Daarnaast is het ook nog eens heel gezond. Zuurkool helpt bijvoorbeeld je weerstand te versterken en dat kunnen we in de wintermaanden goed gebruiken. Ook deze stamppot is echt het proberen waard.
Benodigdheden voor twee personen: 400 gram kruimige aardappelen, 300 gram pastinaak, 1 appel, 30 gram pecannoten, 30 rozijnen, 500 gram zuurkool, 75 belegen kaasplakken, scheutje melk, boter en peper en zout.
Bekijk hier hoe je deze lekkere stamppot bereidt.
Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met mijn favoriete stamppotten met een twist. Nu ik dit schrijf kan ik niet wachten om weer zo’n heerlijke stamppot te maken. En misschien probeer ik nog wel een nieuwe twist. Ik zou zeggen: probeer het eens uit en laat mij weten wat je ervan vindt!
Liefs, Babette