Door: Babette I Als iemand mij naar mijn hobby’s vraagt dan komt ‘boeken lezen’ altijd naar voren. Ik kan gewoon niet zonder. Ik lees het liefst op papier, maar stiekem vind ik een e-reader ook wel heel praktisch. En dus wissel ik het een beetje af. 

Als het om lezen gaat heb ik een aantal gekke gewoontes. Zoals dat ik altijd aan het papier moet ruiken als een boek nieuw is en dat ik over de kaft moet vegen als hij uit is. Maar ook dat ik pas ‘mag’ beginnen aan een nieuw boek, als ‘oude’ boek (dat ik aan het lezen ben), uit is. Zelfs als dit het meest verschrikkelijke boek ooit is, lees ik verder. Het moet uit! De reden: omdat het misschien op de volgende pagina wel een goed boek wordt. Je raadt het al, dit gebeurt niet vaak.. En dus ben ik aan het einde van zo’n leesrit blij dat het boek uit is. Overigens heb ik heb zo wel razendsnel leren lezen. 

Het leek me leuk om voor de zomer 3 (in mijn ogen goede) boeken met jullie te delen die me geraakt hebben. 

1.   Mijn dinsdagen met Morrie

“Iedereen weet dat we doodgaan, maar niemand gelooft het. Als dat wel zo was, dan zouden we de dingen anders doen.”

In Mijn dinsdagen met Morrie zoekt een oud-student zijn stervende professor Morrie op. De quote hierboven is dan ook van professor Morrie. Zij komen altijd op dinsdag bij elkaar en voeren mooie gesprekken over het leven. Want wat als je weet dat het leven echt ten einde is? Wat blijft er dan nog staan en wat zijn de lessen die je hebt geleerd? Mijn dinsdagen met Morrie is een heel ontroerend, pakkend en ‘lief’ boek. Het is een heel dun boekje, iets wat ik normaal niet zo snel zou pakken (ik hou van lekkere dikke boeken), maar het raakt op een hele vriendelijke manier wel de kern. Ik heb veel koppen thee gedronken en tranen gelaten bij dit boek. Het origineel heet Tuesdays with Morrie, en is in het Engels geschreven. Als je alvast een voorproefje wilt, kun je hier het begin lezen in het inkijkexemplaar. 

Titel: Mijn dinsdagen met Morrie

Auteur: Mitch Albom

ISBN: 9789026327308

2.   De goede grap van Norman Foreman

“Uiteindelijk was dit het minste wat ik voor hem kon doen. En grappig genoeg ook het meeste.”

Een andere tip van mij is De goede grap van Norman Foreman. Dit is echt een boek dat een glimlach op iedereens gezicht tevoorschijn zal toveren. Een jonge jongen verliest zijn beste vriend. Voor zijn dood hadden de twee een plan om samen een comedy-voorstelling te geven. Maar nu zijn vriend dood is, staat hij er helaas alleen voor. Zijn moeder wil hem het liefst beschermen tegen de wereld en al het verdriet en pijn die daarbij komen kijken. Maar heeft dat zin? Samen met een oudere collega en zijn moeder stapt hij in de auto op weg naar het festival waar Norman zijn one-man-show zal geven, als ode aan zijn overleden vriend. Weg van alles, of juist naar alles toe? Je leest mee over hoe zijn moeder leert loslaten, hoe ze op zoek gaan naar de vader van Norman en hoe de uiteindelijke voorstelling plaatsvindt. Hulp uit verrassende hoeken! En naast dat het lekker leest en mooi de banden schetst tussen de verschillende hoofdpersonen, vond ik het ook een boek met humor. Regelmatig zat ik grinnikend op de bank! 

Titel: De goede grap van Norman Foreman

Auteur: Julietta Henderson

9789026152030

3.   De brief voor de koning

“Zolang je maar begrijpt dat vechten tegen het kwade je niet per se een goed mens maakt. Goed en kwaad zijn elkaars vijanden, maar ze liggen dicht bij elkaar.”

En dan een kinderboek van Nederlandse bodem geschreven door Tonke Dragt. Nou hoewel, kinderboek: ik vond het fantastisch! Eerlijk gezegd is dit niet een boek dat ik normaal uit de kast zou pakken want het is een verhaal over ridders en rovers. Ik had het cadeau gekregen en op de een of andere manier trok het me aan. En tegen alle verwachtingen in heeft het me enorm gegrepen. Toen ik eenmaal begon met lezen, kon ik het niet wegleggen. Het boek gaat over de jonge Tiuri die nog een nacht in afzondering moet doorbrengen voordat hij tot ridder wordt geslagen. Juist die nacht hoort hij een roep om hulp. Hij besluit erop in te gaan en daarmee zijn slag tot ridder niet te pakken. Er volgt een enorm avontuur met mooie ontmoetingen en wijze lessen. Ik was helemaal fan van hoofdpersoon Tiuri en zat op het puntje van mijn stoel te lezen. Tot het moment dat mijn dochter me vragend aankeek toen ik zelfs tandenpoetsend aan het lezen was… Kinderboek of niet : groots geschreven en voor alle leeftijden. En niet alleen ik ben fan van dit boek. Het is in 30 talen vertaald en het allereerste Nederlandstalige boek dat verfilmd is door Netflix. 

Titel: De brief voor de koning

Auteur: Tonke Dragt

ISNB: 9789025868444

Drie fantastische boeken die ik ontroerend, meeslepend, grappig en mooi geschreven vond. En in elk van de boeken zitten bijzondere ontmoetingen en mooie levenslessen, net als in het leven zelf. Ik wens jullie allemaal veel leesplezier en een hele fijne mooie zomer.

Liefs, Babette

Geschreven door
Babette

Deel dit artikel

Meer lezen?

Over ziek zijn en loslaten

Eindelijk een lente- en paasgevoel? Marika Smits Daar had ik dit afgelopen weekend over willen schrijven. Maar veel inspiratie daarvoor heb ik niet echt, terwijl ik bijkom na 5 dagen “een...

Lees meer