Het Gouderdomjaar is goed begonnen. Zo hadden wij al ons ontzettend gezellige nieuwjaarsdiner in de vorm van een tas vol liefde en is er vanaf maart in samenwerking met het Rijksmuseum een geheel verzorgde rondleiding voor ouderen om kunst te bekijken en nieuwe sociale contacten op te doen.


Maar er is nog iets anders en daar wil ik u vandaag graag wat meer over vertellen. Wij hebben ook een theaterevenement genaamd Het Gouderdom podium, een initiatief dat niet uit de lucht komt vallen. Ik namelijk altijd al iets bijzonders met theater gehad. 

Dit betekent theater voor mij

Ik houd van theater. Het gevoel van een avondje uit, het rode pluche en de verwachtingsvolle spanning onder toeschouwers en acteurs voordat een voorstelling begint. Het hangt voelbaar in de lucht. Eerst een drankje in de foyer, dan allemaal je plek zoeken en nog wat over koetjes en kalfjes praten waardoor een soort monotoon geroezemoes opstijgt uit de zaal. Totdat het licht uitgaat, het stil wordt en de voorstelling waar je voor gekomen bent begint. Heerlijk! 

Wat mij daarbij ook altijd opvalt, is dat je opeens onderdeel bent van een ‘publiek’, een groep mensen die allemaal voor hetzelfde gekomen zijn en hetzelfde meemaken gedurende een of twee uur. Dat creëert gek genoeg altijd wel een band. Ik vraag me bijvoorbeeld (tijdens de voorstelling) vaak of de mensen om mij heen hetzelfde meemaken. Hoe zouden zij het ervaren? Hebben zij hetzelfde gezien als ik, of vielen andere dingen op? 

En terwijl ik daarover zit te mijmeren en van de voorstelling geniet, valt voor ik het weet alweer het doek. De voorstelling is afgelopen. Maar dat betekent nog niet dat de theaterbeleving voorbij is! Want nu volgt voor mij weer een ander belangrijk onderdeel: het napraten. En dat vind ik bijna minstens zo leuk als de voorstelling zelf. Want bij dat napraten – daar ontstaat contact! Dat is het moment dat je jouw beleving van de voorstelling uitwisselt, nieuwe mensen leert kennen en zo’n gezamenlijke ervaring nog eens goed laat bezinken. 

Een gevoel van verbondenheid

Zo’n volledige theaterervaring en het gevoel van verbondenheid is exact wat ik wil neerzetten met Gouderdom podium. Ik vind namelijk dat zoiets voor iedereen makkelijk toegankelijk zou moeten zijn, voor jong en oud. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat het voor ouderen niet alleen een gelegenheid is om weer eens ouderwets te genieten van een mooie voorstelling en goede muziek, maar ook een kans om in contact met elkaar te komen. Iets waar juist nu meer dan ooit behoefte aan is.

Kleinschalig en iedereen is welkom 

Gouderdom podium is daarom een speciaal avondje of middagje uit voor senioren. Soms kan dit een film zijn, dan weer een voorstelling, lezing of een mooi concert. De eerstvolgende editie vindt plaats in theater de speeldoos in Baarn. Het wordt een mooie middag met live muziek van Music Care. Zij treden op met de muzikale voorstelling Ranja met een Rietje en laten die avond allerlei nostalgische liedjes voorbijkomen. 

Daarna, en dit is uiteraard een onderdeel dat ik er heel graag in wilde hebben, komt het gedeelte waarin we gaan napraten onder het genot van een hapje en een drankje. Volgens mij is dat een geweldige manier voor mensen om sociale contacten op de doen. Dus ik kijk hier persoonlijk ontzettend naar uit. 

De hulp van mensen om mij heen

Het neerzetten van zo’n evenement heeft nogal wat voeten in de aarde. Maar het staat! Ik ben zo dankbaar voor alle lieve mensen om mij heen die in dit idee geloven en zien wat ik zien. Zonder organisaties zoals PIT Baarn en EenzaamheidBaarn had ik het niet gekund. En ook niet zonder hulp uit mijn persoonlijke kring zoals mijn lieve stiefmoeder. Zij is hoofd flyeren, weet daar de beste locaties voor en is onvermoeibaar als het gaat om ‘nog een rondje flyeren’. Dat soort steun en enthousiasme doet me goed en het helpt ook enorm. We hebben nu al meer aanmeldingen dan verwacht. 

Het belooft een fantastische middag te worden en is hopelijk de start van nog veel meer op nog vele andere plekken dan Baarn alleen. 

Liefs, Babette. 

Geschreven door
Babette

Deel dit artikel

Meer lezen?