Door: Babette van der Veen I Een van de dingen die ik het allerleukste vind, is eten. Ik kan daar altijd zo van genieten! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik vroeger niet echt een fijnproever was. Het liefst at ik pasta met rode saus, of aardappelen, vlees en groente bij mijn opa en oma. Je kent het wel, zoals alleen opa’s en oma’s het kunnen maken: met lekker veel jus en een kalfsgehaktbal. Mijn moeder had niet bepaald (of eerder: bepaald niet) een kooktalent. En van mijn vader kan ik het me eerlijk gezegd niet eens herinneren dat hij in de keuken stond. Of dat aan papa’s kooktalent ligt of aan mijn geheugen, laat ik in het midden!

Pas op latere leeftijd ben ik een liefde voor koken en goed eten gaan ontwikkelen. Inmiddels is het echt een hobby geworden. Ik kan er helemaal in opgaan als ik aan het koken ben en vind het nog leuker als vrienden en familie bij ons aan tafel zitten – gezelligheid alom!

Ik heb heel veel gerechten waar ik dol op ben, maar een paar zijn favoriet! Zoals de Indonesische rijsttafel. Nomnomnom. Het doet me denken aan verschillende feestelijke momenten die wij met een uitgebreide rijsttafel vierden, een traditie die we overigens nog steeds in ere houden. Was er vroeger een feestje? Dan bestelden we steevast indo bij Toko Madjoe in Amstelveen. Een typisch familiebedrijf dat al hun gerechten met liefde en passie klaarmaakt. Zoals ze zelf zeggen ‘al 25 jaar een begrip in Amstelveen’, en dat kan ik alleen maar bevestigen. 

Een andere favoriet van mij is de mediterrane keuken. En een leuk weetje is dat de mediterrane keuken wordt aangeraden om gezond oud mee te worden. Gezond en lekker eten, wat een heerlijke combinatie! 

Je kunt mij en mijn gezin bijvoorbeeld echt wakker maken voor verse Italiaanse pasta’s met gamba’s, knapperige gegrilde groentes en een caprese met echte buffelmozzarella. Wil je zelf ook eens lekker Italiaans koken? Op de website Alles Over Italiaans Eten staan talloze overheerlijke gerechten die je thuis makkelijk kunt maken. 

En andere mediterrane favoriet van mij -en hier word ik regelmatig om uitgelachen- is Spaanse paella. Dit doet mij echt denken aan mijn jeugd. Ik heb namelijk als klein meisje een tijdje in Spanje gewoond. Spaanse paella neemt mij altijd weer terug naar die tijd. Als ik een hap neem, ben ik zo weer terug in Spanje. Dan hoor ik de Spaanse muziek van vroeger en denk ik aan het dansen als het buiten is afgekoeld na een zinderende zomerdag. Het is daarom altijd weer een feest als iemand over z’n hart strijkt en met mij een pan paella bestelt om samen te delen!

Hoewel een paella natuurlijk nergens zo heerlijk smaakt als in Spanje, kun je het zelf ook maken als je goede ingrediënten koopt en een echt ‘oud’ recept gebruikt van een pro. Reismagazine Espanje deelt hier (met Nederlands ondertitelde video en extra tips en tricks) hoe Spanjaard Rafael Cordoñer Barberá, die de kunst afkeek van zijn opa, een authentieke Spaanse Paella maakt. Als je al zijn instructies opvolgt, kan er bijna niks misgaan. 

Dit was natuurlijk nog maar een topje van de ijsberg van mijn favoriete gerechten, maar ik wilde ze toch graag met jullie delen. Ik hoop dat dit jullie inspireert om eens een hele dag in de keuken te staan. Of om jezelf te trakteren op een versgemaakte pasta van de Italiaanse traiteur om de hoek, heerlijk!

Selamat Makan, Buon Appetito en Buen Provecho!

Liefs, Babette

Geschreven door
Babette

Deel dit artikel

Meer lezen?