Mijn missie: verbinding & positiviteit

jun 2022 | Op het leven!, Alle

Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat ik met Gouderdom ben gestart. Een idee wat zeker niet van de een op de andere dag ontstond, maar wat langzaamaan in mij groeide totdat ik besloot dat ik er ook echt wat mee moest doen. De aanleiding die het uiteindelijke zetje voor mijn beslissing vormde was eigenlijk het jaarlijkse Nieuwjaarsdiner bij ons thuis. 

In januari organiseer ik namelijk altijd een speciaal diner voor 65-plussers bij ons thuis. We nodigen dan oudere buurtbewoners uit voor wie de decembermaand misschien wat lang kan duren en voor wie de donkere dagen echt donker zijn. Onze gasten komen bij ons thuis eten. Er zijn vrienden, er is iemand die muziek komt maken, er is heerlijk eten en ondertussen rennen de kinderen rond in pyjama. Iedereen zit met elkaar aan tafel en geniet van het contact, jong en oud.

Tijdens die avond gebeurt er altijd iets magisch. Ik zie verbinding tussen verschillende generaties en er komen bijzondere verhalen naar boven. We lachen, dansen en er worden nieuwe vriendschappen gesloten. Op zulke momenten zie ik hoe bijzonder de verhalen, anecdotes en wijsheden van ouderen zijn en hoe waardevol het is dat verschillende generaties met elkaar in gesprek gaan. 

Ik besloot dat het niet alleen bij een diner kon blijven en dat ik iets met/voor ouderen wilde doen. Iets dat voor verbinding zou zorgen en hen het podium zou geven wat ze verdienen. En dat werd Gouderdom: het platform voor ouderen dat verbindt op een creatieve en positieve manier. 

Ik ben er ontzettend trots op alle samenwerkingen die we zijn aangegaan en wat we samen allemaal hebben neergezet. We hebben een bruisende community in de vorm van een facebookgroep. Er zijn honderden Gouderdom-leden die elke maand met een glimlach een verrassing in hun brievenbus vinden. En er zijn nog allerlei verschillende projecten, zoals de ‘Ontmoetingen in het Rijksmuseum’ en ‘Het podium’, een speciale matineevoorstelling gericht op ontmoeting met een hapje en drankje. Maar daarnaast zit er nog van alles in het vat!

Een ding staat vast: het is dankbaar werk en ik ben ontzettend blij dat ik met Gouderdom ben gestart. Mijn doel is nog steeds hetzelfde. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het wereldbeeld over ouderen aan vervanging toe is. In mijn ogen zijn de oudere generaties een bron van kracht, waarde en wijsheid, waar ze nu te veel ‘achter de spreekwoordelijke geraniums’ worden geplaatst. Er is zoveel meer ruimte voor verbinding en positiviteit dat ik daar mijn missie van heb gemaakt. Ik wil ‘ouderdom’ vieren en kijken naar wat wél mogelijk is. En daar staat Gouderdom voor. 

Dat is mijn ‘waarom’ en ben heel blij dat ik daarmee – met vallen en opstaan – aan de slag mag! Want Gouderdom is nooit af en er is nog steeds te veel eenzaamheid onder ouderen, en helaas heeft Corona die sociale isolatie alleen nog maar verergerd. 

Samen komen we er wel. Stukje bij beetje en juist door met elkaar te blijven praten. En ondertussen blijf ik doorgaan met Gouderdom, het verbinden van generaties en het organiseren van initiatieven voor ouderen. De glimlach aan het eind van een mooi theaterstuk, de mooie verhalen die worden gedeeld op onze facebookpagina en de nieuwe vriendschappen die ontstaan na een dagje in het Rijks. Dat is waar ik het voor doe. 

Geschreven door
Babette

Deel dit artikel

Meer lezen?